HTML

JIRA DEV

Az Atlassian termékek felhasználási területei, paraméterezésük és alkalmazásfejlesztési lehetőségeik. Esettanulmány és érdekességek a JIRA-ról, Confluence-ről, GreenHopper-ről és a hozzájuk kapcsolódó plugin fejlesztésről, egy kevés Scrum módszertannal fűszerezve.

Kérdéseket és észrevételeidet a lacimol kukatc gmail pont com címre tudod elküldeni.

Üdv:
lacimol ()

Legutóbbi bejegyzések

Nincs megjeleníthető elem

Címkék

JiraDevTutor

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

05.
április

A JIRA telepítése

letöltés és telepítés |  lacimol

Felhő vagy saját szerver?

A JIRA használatához érdemes a gépünkre telepítést választani, ha van megfelelő saját szerverünk (1.5+ Mhz és 2+ GB RAM), de a kipróbáláshoz elég a felhő alapú szolgáltatást használni (OnDemand). Innen később átvihetjük adatainkat, ha szükséges lenne. Ha később mégis maradnánk a felhőben, akkor ott már nem érvényes a 10$/telepítés, hanem havonta kerül ennyibe. A felhőben az első 30 nap ingyenes, utána elkezdődik a számlázási időszak (értesítést is küld előtte).

30 napos próba

A próbaidőszakot a http://www.atlassian.com/software/jira/try oldalon kezdhetjük meg. Ha nem szeretnénk megadni bankkártya adatainkat (vagy tudjuk, hogy feledékenyek vagyunk), akkor a letölthető változat mellett dönthetünk. A telepíthető változat tartalmazza a Tomcat szervert (Tomcat 7) és az adatbázis kezelőt is (HSQL DB), így a működéshez mást már nem kell installálnunk (ha a JDK már fent van). A kipróbálás után egy masszívabb adatbázis szervert érdemes használni (pl: MySql, Oracle).

Telepítés

A teljes telepítés kb 20 percet vesz igénybe (atlassian-jira-5.2.9-x32.exe).

Finomhangolás:

  • az alapértelmezett port a 8080-as, de egyéb szerverek miatt célszerű átállítani (pl: 10000)
  • érdemes service-ként használni (majd kézi indításúra állítani, amíg csak próbálgatjuk)
  • nyelv és adatbázis: magyar nyelvet nem választhatunk (van erre plugin), így érdemes az angolt (UK) és a JIRA belső adatbázist használni
  • application: ha a private-et jelöljük, akkor csak az admin adhat hozzá felhasználót
  • licence adatok megadása (gyorsabb, ha már van regisztrált felhasználónk)
  • demo projekt: a szerver indításakor van lehetőség egy demo projekt elkezdésére, ahol az alapvető dolgokat kipróbálhatjuk

A telepítés végén elindul a szerver (ha bepipáljuk) és megnyílik egy böngészőablakban a JIRA kezdőlapja (Dashboard). Lehetőségünk van egy előre feltöltött projektet kipróbálni (demo) vagy egy újat elkezdeni. A demo projekt futtatása esetén a merevlemezen kb 620 MB-ot és a memóriában kb 650 MB-ot foglal el, így az operációs rendszerrel és a kisebb programokkal együtt kb 2 GB memória szükséges.

jira8_issues.png

A következő posztban kipróbálom érdemes-e telepíteni a magyar nyelvi modult.

Címkék: jira install

komment

süti beállítások módosítása